De handboogsport is uitermate geschikt voor bijna alle extra uitdagingen “handicaps”. Met eenvoudige hulpmiddelen, aanpassingen m.b.t.. regels voor een training kan iedereen die valt in een van de onderstaande doelgroepen ervaren hoe geweldig en uitdagend de handboogsport kan zijn. Je wordt lichamelijk & mentaal uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Leren omgaan met alle leermomenten die je onderweg tegen komt.


Lichamelijk

De handboogsport kan beoefend worden door mensen met een diversiteit aan lichamelijke uitdagingen. Dwarsleasie, amputatie, spierziekte ,epilepsie,aangeboren en niet aangeboren hersenletsel, chronische aandoeningen. Bij een aantal zal het inzetten van een hulpmiddel ervoor gaan zorgen dat de sport beoefend kan worden. Hulpmiddel die gebruikt kunnen worden zijn: rolstoel, kruk en release.


Auditief

Iedere sport kan beoefend worden door mensen met een auditieve beperking, dus ook de handboogsport. De uitdaging is in dit specifieke geval voor mij als trainer: Hoe leg ik de juiste schiethouding correct uit. Gebarentaal is daarin heel belangrijk, maar bij gebrek aan deze kennis is voordoen en werken met documentatie/video een goede ondersteuning.

” Andere Uitdagingen ”

Uiteraard geven wij ook trainingen / clinics aan sporters zonder een handicap. Wel is er tijdens deze activiteiten 15-30 minuten ingepland om zelf te ervaren hoe het is om te schieten met 1 arm. Dit doen we om bewustwording te creĆ«ren van de vele mogelijkheden. Iedereen kent wel iemand met een ” extra” uitdaging en zij kunnen de handboogsport dan als sport noemen.


Visueel

De handboogsport kan met behulp van een blindenstatief ook beoefend worden door sporters die blind/slechtziend zijn. Door dit hulpmiddel is de sporter in staat om zelfstandig de pijl in het doel te krijgen. Voor indoor trainingen kunnen we ook nog gebruik maken van een auditief hulpmiddel dat door ons wordt ontwikkeld.


Autisme / ADHD

Sinds 2011 zijn wij actief als handboogtrainer bij Only Friends in Amsterdam. De groep sporters die we daar lesgeven is heel gevarieerd. De sporters met autisme/ADHD leren doormiddel van de handboogsport hun grenzen te verleggen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit bereiken we door te kijken naar de mogelijkheden en als trainer op zoek te gaan naar de “handleiding” en ons daar op aan te passen.


Mentaal / PTSS

De handboogsport is een mentale uitdaging. De sporter krijgt iedere training een spiegel voor zich en hij/zij bepaald samen met ons welke leermomenten hieruit op te maken zijn. Vooral in het hier & nu blijven zijn belangrijk om de pijl in het midden van het doel te krijgen. Sporters met mentale “uitdagingen” en/of PTSS kunnen door het beoefenen van de handboogsport beter in balans komen en blijven. Vaak krijgen de sporters & trainers hierbij ondersteuning van hulphonden.

Op de foto is hulphond Walley te zien die hard aan het werk is om zijn baas Michel Jansen een veteraan met PTSS te ondersteunen tijdens de finaledag van Archery for Veterans tijdens het WK in Den Bosch.